Lisanne Soeterbroek speelt het vioolconcert van Saariaho

Saariaho componeerde in 1994 ‘Graal Théâtre’ voor de violist Gidon Kremer; sindsdien maakt het vioolconcert een ware triomftocht langs de internationale concertpodia. Ook in Nederland is het vele malen uitgevoerd, zowel in de orkestversie als in de kleinere bezetting waarin het NJO in de NJO Muziekozmer mee aantrad. Luister hier terug naar de opname.

Thea Derks was lovend over de uitvoering in haar recensie voor Radio 4: ‘De uit negen verschillende landen afkomstige musici vormden een hechte groep, die de vaak lastige partijen puntgaaf over het voetlicht bracht. Hun uitvoering kon zich meten met die van pakweg het Schönberg Ensemble. Het was hartverwarmend met hoeveel vuur zij de kleurrijke muziek verdedigden. Soliste Lisanne Soeterbroek toonde zich een meester op haar instrument. Of Saariaho haar nu volksmuziekachtige bourdontonen, engelachtige flageoletten of afgrondelijke duivelscapriolen te spelen gaf, altijd was haar toon zuiver en haar interpretatie soeverein. Saariaho weet haar muziek als een geslepen diamant telkens van kleur te doen verschieten. Het is adembenemend hoe de tonen van de viool ongemerkt overgaan in een ijl getinkel van het slagwerk of het zuchten van een fluit. De Spaanse trompettist Daniel Herrero mocht schitteren in een prachtig duet met Soeterbroek en werd beloond met een gul applaus’.

Saariaho - Graal Theatre (vioolconcert)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Het NJO Nordic Light Ensemble staan onder leiding van Christian Karlsen. Lisanne Soeterbroek, viool

Opname: zaterdag 13 augustus, Koepelkerk Arnhem, gemaakt door Marijn Kooy.

www.lisannesoeterbroek.com/

Tags: ,

One Response to “Lisanne Soeterbroek speelt het vioolconcert van Saariaho”

  1. [...] Saariaho – Graal Theatre (vioolconcert) [...]

Reageer